Förarbeten (utredningar, propositioner m.m.)
På den här sidan hittar du länkar till söksidor där du kan hitta olika typer av förarbeten.
Regeringen lämnar propositioner (förslag) till riksdagen. Ibland har en kommitté först fått i uppdrag att utreda frågan.
Riksdagen beslutar om lagar och lagändringar. Innan riksdagen beslutar om en lag behandlas lagförslaget i något av riksdagens utskott.
Lagrådets uppgift är att granska lagförslag när regeringen eller något av riksdagens utskott begär det.
Regeringen
-
Departementsserien (Ds)
När regeringen har utrett en fråga kan den publicera sina slutsatser och förslag i Departementsserien (Ds).
-
Förordningsmotiv
Till vissa av regeringens förordningar finns förordningsmotiv. I förordningsmotivet berättar regeringen varför förordningen kommit till och ger besked om hur förordningen ska tolkas och tillämpas.
-
Förordningsmotiv (söktjänst)
Förordningsmotiv i pdf från och med Fm 2000:1 till och med Fm 2016:1.
-
Kommittédirektiv
När en fråga ska utredas kan regeringen välja att tillsätta en kommitté. Regeringen ger då riktlinjer för arbetet i ett kommittédirektiv.
- Kommittédirektiv (rättsdatabas)
-
Kommittédirektiv (söktjänst)
Kommittédirektiv i pdf från och med Dir. 2006:1 till och med Dir. 2019:25.
-
Kommittéregistret
Kommittéregistret innehåller uppgifter om pågående och avslutade kommittéer under regeringen. Registret visar ledamöter, arbetsplaner och vilka betänkanden som kommittéerna har publicerat.
-
Lagrådsremisser
Innan regeringen lämnar en proposition till riksdagen om en ny lag skickar regeringen oftast först en lagrådsremiss till Lagrådet. Lagrådets uppgift är bland annat att granska att det nya lagförslaget inte kolliderar med grundlagen eller någon annan lag. Lagrådet lämnar sina synpunkter i ett Yttrande.
-
Propositioner och skrivelser
En proposition är ett förslag från regeringen till riksdagen. En proposition kan innehålla förslag till nya lagar eller riktlinjer. När regeringen vill lämna information till riksdagen i ett ärende kan regeringen göra det i en skrivelse.
-
Propositioner och skrivelser i PDF
Länken går till en söksida där du själv får filtrera fram att du söker en proposition eller en skrivelse. På söksidan kan du också göra andra val för att förfina din sökning.
-
Propositioner och skrivelser, äldre
Länken går till riksdagens webbplats där du kan söka propositioner och skrivelser från 1867 och framåt. De äldre dokumenten är inskannade.
-
Statens offentliga utredningar (SOU)
Slutsatser och förslag från kommittéer redovisas oftast i ett betänkande som publiceras i serien Statens offentliga utredningar (SOU).
-
Statens offentliga utredningar (SOU), äldre
Länken går till Kungliga bibliotekets databas som innehåller digitaliserade SOU:er från 1922.
Riksdagen
-
Betänkanden
Ett betänkande är en rapport från något av riksdagens utskott med förslag till hur riksdagen ska besluta i ett ärende. Det kallas ofta också utskottsbetänkande.
-
Framställningar och redogörelser
Ett förslag från ett riksdagsorgan till riksdagen kallas framställning. När riksdagsorganet redovisar årets verksamhet till riksdagen är det en redogörelse. Exempel på riksdagsorgan är Riksdagens ombudsmän (JO) och Riksrevisionen.
-
Motioner
En motion är ett förslag till riksdagen från en eller flera riksdagsledamöter.
-
Protokoll
Debatter, beslut och annat som avhandlas i riksdagens kammare står i riksdagens protokoll.
-
Riksdagsskrivelser
En skrivelse från riksdagen är ett meddelande till regeringen om vilka beslut som riksdagen har fattat, till exempel att en ny lag är införd.
-
Yttranden
Ett yttrande är när ett utskott får lämna sina synpunkter i ett ärende som ett annat utskott ansvarar för.
Lagrådet
-
Yttranden
När Lagrådet har granskat ett lagförslag lämnar rådet sina synpunkter i ett yttrande.